Buy tickets for: Foredrag: Befrielsen for 75 år siden


Time:Tuesday, May 05, 2020,
7:00 PM
Location:Møns Museum
Storegade 75, 4780 Stege
Om arrangementet:
FOREDRAG: BEFRIELSEN FOR 75 ÅR SIDEN

5. maj er nok en af de historiske datoer, der står klarest i den danske befolknings bevidsthed. Ofte forbindes den med billeder af glade, flagviftende mennesker eller bevæbnede civile, der arresterer knap så glade personer. Med hvad skete der egentlig på Møn og Sydsjælland denne skæbnesvangre dag i Danmarkshistorien?

Til foredraget "Befrielsen for 75 år siden" vil lokalhistoriker, Allan Huglstad, akkompagneret af billeder fra lokalarkiverne i Stege, Vordingborg og Præstø, gøre dig klogere på situationen umiddelbart op til befrielsen med tyske soldater, flygtninge og sårede fra østfronten, danske nazister, medløbere og tyskerpiger. Du vil også få et indblik i modstandsbevægelsens opgaver, og hvordan de blev løst ligesom, at du også vil blive klogere på, hvordan det var dagene efter befrielsen.

Som afslutning vil trådene blive trukket frem til 1949, hvor besættelsens og befrielsens udfordringer blev løst. Rationering og retsopgør sluttede, flygtningene tog hjem, og staten fik kontrol med modstandsbevægelsen i det statslige Hjemmeværn. Endelig holdt Danmark op med at være neutral og gik ind i NATO, hvilket startede en oprustning, som også blev synlig i lokalområdet. Befrielsen sluttede!

PRAKTISKE INFORMATIONER
Sted: Møns Museum, Storegade 75, 4780 Stege (baghuset i gården)
Dato og tid: 05. maj, 19.00 - 20.30
Pris i forsalg: 75 kr. (+billetgebyr).
Pris i døren: 85 kr.