Køb billet til: Dansk Glas - fra mundblæst til maskineblæst


Tidspunkt:4. april 2019,
19:00
Sted:Helligåndshuset
Ringstedgade 4, 4700 Næstved
Om arrangementet:
Vi omgiver os hele tiden med glas. For eksempel i hjemmet, hvor vi bruger glas til at drikke af og pynte op med, men også til opbevaring af blandt andet madvarer. De glas, vi omgiver os med, er produceret på mange forskellige måder og noget opfattes som finere end andet. Mundblæst glas er mere kostbart end maskinfremstillet glas.

Da Holmegaard startede produktionen af glas i 1825 var det udelukkende med mundblæste flasker, vinglas, karafler og vaser. Industrialiseringen i anden halvdel af 1800-tallet ramte dog også glasindustrien og stadig mere effektive teknikker kom også til at præge glasproduktionen. Således opfandt man først det prisbillige pressede glas og senere kom de første halvautomatiske maskiner, hvormed man kunne producere endnu flere og billigere glas i timen. Den helautomatiske maskine betød døden for flere danske glasværker og gjorde mange glasmagere arbejdsløse. Nu kunne maskiner producere alt glas, særligt emballageglas. Sideløbende fortsatte en beskeden produktion af mundblæst glas.
Alt efter hvilke teknikker, der er brugt, får glassene forskellig udseende og foredraget vil komme rundt om nogle af de mange forkellige teknikker, som man har brugt til at producere glas.

Det hele starter og slutter med Holmegaard, men vi kommer hele vejen rundt til alle de danske glasværker.

Du er ved at købe til en anden dag end i dag...

Torsdag den 4. april 2019


Normal billet: (kun salg)
á 95,00 kr.
Museumsforeningensbillet: (kun salg)
á 55,00 kr.
Priser er inkl. moms og excl. gebyr.